laupäev, 13. mai 2017

"Ida-Virumaa Jooksutuuri" avalöök - Sillamäe II Treppide Jooks

Sillamäega taaskord tutvust tehtud, edasi Narva peale! Foto: Erakogu
Palavad tervitused piirilinnast Narva!

Niinimetatud "Ida-Virumaa Jooksutuuri" avapäev on vaikselt otsi kokku tõmbamas. Lahtijooksuks järjekorranumbriga kaks Sillamäe Treppide Jooks (10 km põhidistants), mis pühendatud Sillamäe linna 60. aastapäevale. Võistluse koduleht, kust huvilised leiavad lisainformatsiooni: http://sillamaetrepijooks.blogspot.com.ee/

Enne jooksu

Aastaid tagasi olen Sillamäed külastanud ning siis olid muljed üdini positiivsed. Ka seekordne trip polnud erandiks. Linn on ilus, sisaldades kamalaga nõukaaja hõngu, mis väljendub eeskätt arhitektuuris, kuid mis siin salata, ka venekeelses keskkonnas. (Mis pole muidugi probleemiks, sest õnneks veidike ka pursin pa ruskit) Inimesed sõbralikud ja rõõmsad. Aga noh, mis siin ikka mossitada, kui väljas nii kaunis päikesepaisteline kevadilm. Kes peaks sinna kanti sattuma, siis hüpake kindlasti ka Sillamäelt läbi. Usun, et te ei pea pettuma ning üllatute positiivselt.

Võistlusnumber. Foto: Erakogu
Võistluskeskus asus kohaliku multifunktisionaalse spordikeskuse ees, kuhu sai lukuga kappi oma varanduse hoiule jätta ning hügieenitoiminguid teostada. Mängis elav muusika, esinesid ka kohalikud noored artistid. Lastegi peale oli mõeldud - teha sai nii näomaalinguid, batuudil karata, karusselliga end oksendamiseni keerutada, suhkruvati-popkorniga end poputada jne jne jne. Võistlusnumber oli huvitav. Taolist lahendust polegi varem kohanud. Põhimõtteliselt tegu suurepoolse kleepsuga, kuhu käsitsi osaleja number kirjutati.

Võistluseelse soojenduse ajaks olin nina enam-vähem lahti saanud. Nohu, va suslik, on vist tagasi tõmbumas. Küsimuseks oli see, millise jälje peaaegu nädalane põdemine organismile jätnud oli ehk kas annab pingutada pikemat aega või mitte. Tõehetk saabus peagi.

START!

5 ja 10 kilomeetri lähe anti samaaegselt. Nagu rahvajooksudel tavaks, siis pahatihti paljud hindavad alguses oma võimeid üle ehk panevad täie pasaga liduma, kuid jaks lõppeb peagi. Tänagi sai seda nähtud. Mitu 5 km jooksjat panid uljalt minema, kuid mõnesaja meetri pärast langes tempo kolinal. Mina jälgisin aga hoopis hoolikalt võistlusnumbreid, et välja raalida, mida mu konkurendid teevad ning lähtuvalt sellele sõjaplaan fikseerida. Peagi, ca 500 meetri möödudes, asusin võistlejaterivi etteotsa, vanameister Vjatšeslav Košelev, kes piirdus ühe viiekilomeetrise võiduka ringiga ja ta poeg Deniss kuklasse hingamas. Mõlemad kohalikud sillamäelased.

Rada kulges asfaltkattega tänavatel ja terviserajal. Pikalt sai joosta mere ääres, veidike oli isegi mahti vaateid nautida. Puhus meretuul ja seda mõistagi vastu, mitte tagant. Enne pikka lõpusirget tuli üles joosta renoveerimisjärgus olevatest Mere puiestee treppidest, mis Sillamäe üheks tuntumaks sümboliks ja ühtlasi raja raskeimaks kohaks. Üldiselt reljeef lauge. Selleks ajaks kui ma Denissiga kõrvuti treppe vallutama hakkasin, oli Vjatšeslav Košelev meist jõudnud mõnesaja meetriga ette rebida. Meie ei hakanud järgi jooksma, kuna teine ring oli veel ees ootamas. Tagantpoolt kedagi ohustamas polnud, seega mäng võidu peale. Käis kassi-hiire mäng, selgusetud olid veel vaid rollid.

Vapralt üheskoos teisele ringile. Kord Piibeleht peal ja Vestmann all ning siis vastupidi. Kunas tuleb otsustav rünnak? Foto: www.molodoi.ee
Otsest passimist polnud, vähemalt mitte minu poolt. Opponenti, kelle nime ja taset jooksu ajal veel ei teadnud, jätkuvalt maha raputada ei õnnestunud. Kes ründab esimesena? Treppidestki jooksime üles üheskoos. Jätkuvalt patiseis. Lõpuni polnud enam palju jäänud, julgelt alla kilomeetri. Finišikoht taamal juba  terendamas ja siis see juhtus! Ca 150 meetrit enne lõppu lülitas noorem Košelev järgmise käigu sisse, millele mul polnud ka parema tahtmise korral vastumürki. Võit jäi siiski Denissi kodulinna. Võiduajaks fikseeris kohtunik Sillamäe KJK Kalevi esindajale 36:28. Minu resultaat oli 9 sekundi võrra kehvem. Poodiumi kolmanda astme napsas endale Sillamäe elanik Anatoli Suvorov (39:29). PolarFlow link!

Aa, nii nunnud pingud. :D Foto: www.molodoi.ee
Pärast jooksu

Esialgu olin pettunud, et taaskord polnud vajalikul hetkel lisakäiku võtta, kuid eks Deniss on minust ka märksa kõvema tasemega jooksumees, seega minusugusel harrastajal oli privileeg sellise tugeva sportlastega oma võimeid võrrelda. Jooks on ses mõttes aus spordiala. Treenitus kajastub üldjuhul ka tulemustes.

10 km kolm kiireimat. Foto: Erakogu
Tühjade kätega koju ei pea minema. Foto: Erakogu
Auhinnalaud oli rikkalik ning taolise väikejooksu kohta igati muljetavaldav. Palju kohalikke sponsoreid on korraldusmeeskond oma seljataha saanud. Kõikide võistlusdistantside peale tuli osalejate koguarvuks 129, mis eelmise aasta ca 150-ga on väike tagasiminek. Samas, küllap röövis palju huvilisi ka lõbustuspark oma aktraktsioonidega, kus paljud sillamäelased lustimas olid. Eks Sillamäel pole veel jooksutraditsioonid eriti juurduda jõudnud ning algus vaevaline. Korraldajatel on igatahes suured plaanid, nagu omavahelise muljetamise käigus selgus. Narvas on Energiajooks paisunud tuhandete osalejatega suurjooksuks. Loodetavasti tulevikus leiab aina enam jooksjaid tee ka Sillamäele.

Foto: Sekundomer.ee
Edastasin ka omapoolsed soovitused, mida minusugune jooksuhull, kes igal nädalavahetusel mingis Eesti nurgas võistlemas, on vast enam-vähem pädev jagama. Toon need siinkohal ka uuesti eraldi välja. Liidrite ees sõitis küll jalgrattur ja rajal olid ka suunajad, kuid kindlasti tuleks järgmisel aastal raja äärde paigutada kilomeetripostid (kõigil ju GPS võimekusega vidinaid pole). Halba ei teeks ka mõned piiravad lindid kriitilisemates kohtades, kus lõikamine ahvatlev.  Lisaks suunanooled kas spreivärviga asfaldile või siis vaiadega maasse suunaviidad paigutada. Kardan, et niisama jooksu nautida tahtjad, kes pole kohalikud, võivad rajal ära eksida. Kaaluda võiks ka joogipunkti paigaldamist, näiteks kui peaks sattuma jooksu ajaks väga kuum ilm. Finišis küll sai topsidega veeautomaadist juua, kuid mõni härra-proua võib pirtsutama hakata. Väikesed asjad, kuid kindlasti muudavad üldmuljet professionaalsemaks.

Ühes rütmis! Foto: Sekundomer.ee
On olnud tegus ja pikk ning mis siin salata, ka väsitav, päev. Kuulan taustaks nüüd Eurovisiooni ja varsti põhku ära.

1 kommentaar: