pühapäev, 18. juuni 2017

27. Jüri Lossmanni mälestusjooks 2017

Autasustamisel. Alustades vasakult: Ilja Nikolajev, Argo Jõesoo, Ülari Kais (puudub), Mardo Lundver, Margus Hanni, Tanel Lang (puudub). Foto: Erakogu

18.06.2016 resultaat:
7. koht 199 jooksjast lõpetaja seas ajaga 24:36,7

Esmalt väike viktoriiniküsimus - kas tead, kes oli too kodanik nimega Jüri Lossmann, kelle mälestuseks Viljandis seda 6,5 km pikkust jooksuvõistlust korraldatakse?

Kui sa õiget vastust ei tea(dnud), siis SIIT leiad vajalikke infokilde. Kes ise uurimistööd teha ei viitsi, siis lühidalt öeldes oli tegemist Viljandimaa juurtega esimese Eesti kergejõustiklasega, kes võitis olümpiamedali: sai 1920 Antverpeni OM-il maratonis 2:32.48,6-ga hõbeda. Tänapäeval on toda kuninglikku jooksudistantsi valitsemas enamjaolt mooramaamehed.

Mina koos 11-kordse ümber Viljandi järve jooksu võitja Hubert Pärnakiviga. Foto: Erakogu
Esialgne plaan nägi ette seda, et Viljandisse saabun kell 19:00 ehk tund enne starti, kuid kuna suvi oli vähemalt viivuks meid oma kohalolekuga austamas, siis otsustasin reisiplaane muuta ehk sihtkohta jõudsin hoopis keskpäeval. Käisin rannas vaadet nautimas ning päikese käes lebotamas. Paaril korral sulistasin ka Viljandi järves. Väike karastus või nii. :)

Enne kondiproovi jõudsime ka uhiuue Viljandi kinomaja üle vaadata. Filmivalikusse kuulus muhe naljafilm "Rannavalve" aka "Baywatch", kus teiste nimekate Ameerikamaa näitlejate seas üles astus ka legendaarne Pamela Anderson. ;) Naisedki ei pidanud pettuma, sest ekraaniaega jagus ka hurmur David Hasselhoffile. :D

Aklimatuseerumine edukalt läbi viidud, ootas mind ees üks kiire jooksusutsakas. Rada oli võrreldes eelmise aastaga, mil samal perioodil meid torm kimbutamas oli, märksa kiirem, mis oodatult kajastus ka lõppaegades. Esiotsa jooksjate seas oli ka tase sel korral kraadi võrra kõrgem. Eesmärgiks seadsin lõpetamise esikuuiku seas ning muidugi ka aastataguse aja parandamise, milles eriti ei kahelnud, sest vorm ja treenitus oluliselt paremad.
Finiši poole rühkimas. Foto: Kädi Salme
Kirsiks tordil on tol mõõduvõtul vaieldamatult kurikuulus Trepimäe tõus, kus väidetavalt üle 170 trepiastme. Ise ei saanud mahti nende ülelugemiseks. Samas, olin kaval - võtsin kaks trepiastet korraga. :D
Viimane ponnistus... Foto: Kädi Salme
Enne piinarikkaid treppe on osalejatel seljataha jäänud ca 6 kilomeetrit linnatänavatel jooksmist ja krossijooksu elemente maastikul, kus osalejaid nii mõnigi tõsisem tõus, mida Viljandis leidub omajagu, ees ootamas. Ühesõnaga, kerge rajaga jooksuga kindlasti tegemist pole, seega jõuvarusid peab jagama ratsionaalselt. Kaunis ilm oli rajaäärde meelitanud ka palju kohalikke, kes innukalt kaasa elasid, mis andis rasketel hetkedel lisajõudu. Aitäh teile, head inimesed!


Võrreldes 2016. aastaga tegin tubli edasimineku - 4. koht 194 lõpetaja hulgas ajaga 22:53,4.

Võib öelda, et läbisin maksimumprogrammi. Hoidsin alates avakilomeetrist oma positsiooni, lähimate kuklasse hingajatega vahet tasapisi kasvatades. Esikolmik oli sel korral minusuguse harrastaja jaoks teiselt planeedilt. Kontrollitud jooks. Kestsin lõpuni.

Autasustamisel anti lisaks diplomile ka paraja suurusega MyFitnessi spordikott, mis koheselt ka rakendust leidis. Auhind läks õigesse kohta, sest mu teenekas seljakott hakkaski tasapisi raugastumismärke näitama. Lisaks premeeriti pingutuse eest ka krõbisevaga. Mammona aitas põhimõtteliselt nullida ööbimise ja transpordi peale kulunud ressursi, seega patt oleks kurta. Tasus end pingutada ja piitsutada.

Nüüd veel jäänud ca pool tundi bussis loksumist ja olengi Tallinnas tagasi, kus mind täna ees ootamas Kõva Mehe jooks, mis tähistamas oma kümnendat toimumisaastat. Takistusjooksu lähen rahulikult läbima, teen nn lõdvestusjooksu 10 km näol. Stardipauk kõlab kell 12.

2 kommentaari:

  1. Tubli! Taas huvitavalt kirjutatud ja eriti hea on mitme blogija muljeid samalt jooksult lugeda. (https://maratoniaasta.wordpress.com/2017/06/18/juri-lossmanni-malestusjooks/)
    Täna elasin kaasa tuttavatele Kõva Mehe jooksul ja ka sina olid mitmeid kordi pildis. (Peapaela järgi tuvastasin)

    VastaKustuta
  2. Tänud tolle lingi eest. Väga meeldis too kokkuvõte, tõi näole naeratuse. Oskuslikult kirjutatud. PS! No näed siis, tasus peapaela täna kanda. :D

    VastaKustuta