pühapäev, 15. jaanuar 2017

Trepijooks on tugevatele!


Õhtust!

Teisipäeval (10.01) osalesin Tallinna Teletornis toimunud trepijooksu treeningul (täpsem informatsioon - FB Event), mis toimus ajavahemikus 18:00-19:00 ehk tunni aja jooksul võis Teletorni kõrgeimat korrust, ning korruseid on seal kokku 21, vallutada täpselt nii palju kordi, kui vähegi jaksu-tahtmist oli. Sel kuul toimub veel kaks ühistrenni - esmalt juba tuleval teisipäeval 17.01 ning viimane võimalus 24.01. Kellaaeg sama, mis eespool eraldi juba välja toodud sai. Osalustasuks 6 eurot.

Minu esimene trepijooksuvõistlus toimub juba varsti - 30.01 Olümpia Topeltsprint.

170 meetrit, 870 trepiastet

Eks treppidel ole vast me kõik jooksnud, kes rohkem, kes vähem,  kuid seni polnud ma trepijooksu, kui spordiala, harrastanud. Möödunud teisipäeval sai aga too veidike hullumeelne mõte reaalsuseks muudetud. Osalemise otsustasin päris viimasel hetkel, kuid kuna Tallinna Teletorn mu kodule võrdlemisi lähedal, siis oleks olnud patt võimalust kasutamata jätta. Jäin küll logistilistel põhjustel veidike hiljaks, seega soojendust teha põhimõtteliselt ei õnnestunudki. Ainult lühike mõnesajameetri pikkune sörkjooks ja kõik. Üleriided seljast ja avastusretk alaku!

Kuna olen trepijooksus alles nö roheline, siis "lendasin" kohe avakatsel vägagi uljalt peale ning liikusin trepist üles joostes. Üsna kiirelt selgus, et tuure peab siiski veidike maha keerama, sest vastasel korral suure tõenäosusega pikka pidu pole ning mootor võib kokku joosta (OK, tegelikult seis siiski nii hull polnud, kuid väike aukartus oli sees). Läksin üle tempokale kõndimisele, nagu ka kogenumad kaastreenijad. Minusuguseid rohelisi oli õnneks veel. Esimesel korral aega ei võtnud. Teisel katsel ajaks 7 minutit ja 2 sekundit. Kolmandal üritusel võtsin ka käed appi - 6 minutit 43 sekundit. Viimasel, neljandal, etteastel hoidsin end veelgi tagasi ning resultaadiks 7 minutit 23 sekundit ehk kokkuvõttes ei midagi erilist. Hiljem 1 km rahulik lõdvestusjooks otsa.

Ega mul polnudki plaanis väga punnitama minna, vaid teha üks tugev(apoolne) trenn ning kogemust-teadmisi hankida, mis 100% ka õnnestus. Aga jah, tegemist on ikka ühe päris intensiivse trenniga, mis võrreldes nö tavajooksuga ikka nagu öö ja päev. Ei mäletagi, kunas viimati nii palju higistasin. Põhikoormus avaldub säärelihastes, kõhulihastes ja veidike ka puusades (minul vähemalt). Raske tegelikult väga polnudki, samas väljakutse piisavalt tõsine. Pulsi viis tegevus lakke ja eks omajagu sai hingeldatudki. Pea käis samuti natuke ringi, aga ega mulle polegi palju vaja. Ütleme nii, et karusellid, keerdtrepid jms pole minu teema. Aga nägu oli naerul katsumuse lõppedes ja emotsioon positiivne, mis tähtsaim. Kavatsen ka kahel järgmisel trepijooksu treeningul osaleda. Mõnus vaheldus.

Ahjaa, järgmisel päeval jalad polnudki nagu pakud all. Hästi õrnalt oli organismis-kehas tunda, et eelmisel päeval trepijooksu harrastatud sai. Positiivne!
Viimasel trepiastmel
Mõned soovitused

- Kanna kindaid!
Kuna kätetöö lihtsustab oluliselt treppidest üles jooksmist, siis et käsipuud kätele liiga ei teeks, võiks kanda kaitseks kindaid. Olgu need siis nt vanemad jooksukindad või täitsa tavalised töökindad.

- Enne trepijooksu tee kindlasti sooja!
Sörkjooks, võimalusel mõned kiirendused-lahtijooksud ning siis veel põhjalik soojendus lihastele võimlemise abil.

- Võta kaasa käterätik või väiksem saunalina.
Põhjus lihtne - näolt higi pühkimiseks.

- Tarbi vedelikku!
Pudel vee vms meelepärase vedelikuga ei teeks teps mitte paha, sest vedelikukadu on suur. Muidugi, võimalus on end ka WC-s värkendada.

- Riietu vastavalt liikumistempole!

- Vali sobiv jõukohane tempo ning ära pinguta üle!

- Anna kiiremale kaaslasele viisakalt teed.

- Pärast trenni rangelt soovituslik panna selga kuivad riided, et mitte külmetuda.

- Naerata!

Kel Tallinna Teletorni pole võimalik treppe vallutama tulla, siis võite trepijooksu harrastada ja proovida kasvõi kodus-töö juures, eeldusel, et elate-töötate kõrgemas korrusmajas.

Kasutagem senisest rohkem treppe lifti asemel!

3 kommentaari:

  1. Eile käisin teisel trepijooksutreeningul ning sel korral sai tempokalt Teletorni 21. korrust vallutatud viiel korral. Järgmisel katsel teeb siis juba 6 kordust, senisest rohkem võiks ideaalis ka joosta, aga eks kohapeal enesetunde põhjal juba otsustab. Ahjaa, ajad:

    1. 07:02
    2. 06:32
    3. 07:03
    4. 06:42
    5. 06:53

    VastaKustuta
  2. 24.01 tulemused:

    1. 6:54
    2. 6:54
    3. 6:52
    4. 6:57
    5. 6:57
    6. 6:33

    Viimasel katsel veidike lõpus ka jooksin. Muidu ainult tempokas kõnd. Esmaspäeval 30.01 siis elu esimene trepijooksuvõistlus.

    VastaKustuta
  3. Täna kõndisin kuuel korral Teletorni tippu. Viimasel katsel võtsin ka aega - 6:11. (Sisaldas ka veidike jooksmist)

    VastaKustuta