Lehed

teisipäev, 27. juuni 2017

Meenutades Jaani...

Higine, kuid rahul. (Õumaigaad, juba teeme enekaid, jah? Edevusel pole ikka piire... :D) Foto: Erakogu
Arvake ära, kuidas mina Võidupüha tähistasin? Jah, te ei eksi - ikka joostes. :D

23. juunil võistlesin oma sünnilinnas, kus toimus XXIX Rapla Võidujooks ametliku distantsiga 5,8 km, kuid minu GPS kell Polar M400 mõõtis jooksumaa pikkuseks 5,5 km. Kuna vähemalt kahe osaleja ajanäitaja kuvas sarnase tulemuse, siis võib-olla tasuks korraldajatel uus rajamõõtmine läbi viia, sest 300 meetrit on liiga suur erinevus, mis ajaliselt võrdub kiirematel ca minutiga. Muidugi, siinkohal ma ei väida, et pulsikella andmed kõige täpsemad on, kuid väike kahtluseuss jääb närima siiski... See-selleks.

Soojenduse ajal selgus, et eelmise päeva võistlus Raasiku alevis oli organismi siiski oma jälje jätnud ning keha polnud enam nii värske, kui ideaalis soovinuks. Õnneks midagi ei valutanud, lihtsalt kange olin. Vaatamata sellele läksin andma endast parimat ehk maksimaalselt pingutama.

Stardipauk anti Rapla Ühisgümnaasiumi aegunäinud staadionilt kell üks. Alloleva foto autoriks Raido Raspel:
Mina numbriga 2.
Staadionilt väljudes olin seal kuskil 7. koha piirimail. Järsk pööre vasakule. Murulõik, taaskord vasakpööre sõiduteele, kust õigepea keerasime paremale. Lühike allamäge kulgev lõik ja suundusime metsavahele.

Mõne aja pärast muutus rajakate oluliselt paremaks, sest jooksime mööda pikka maanteelõiku, mis peaks Rapla Selveri Suurjooksust osavõtjatele tuttav olema. Puhus mõõdukas vastutuul. Võistlejaterivi oli pikaks veninud. Asusin oma positsiooni südikalt parandama. Võetud skalbid mõjusid motiveerivana. Orienteeruvalt kolmanda kilomeetri kandis olin kätte saanud tol hetkel 4. kohta hoidva Aleksandr Kuleshovi, keda Raasikul 5,7 sekundiga edestada suutsin. Maanteel jooksin temaga veidike koos, taastusin, kuid kui keerasime Rapla kalmistu suunas kulgevale kruusateele, kus oli ka joogipunkt, rebisin sisse väikese vahe. Asusin jälitama kolmandat kohta, salamisi lootes, et äkki mees kustub ära ning suudan ta kinni püüda. Seljatagust ei jälginud, fookus oli suunatud suuremale kalale. Kaks kiireimat olid püüdmatus kauguses.

Tasapisi õnnestus kolmanda kohaga vahet kärpida, kuid ma ei liikunud oluliselt kiirema tempoga, kui üldse, seega vaatamata ponnistustele jäi meid finišis lahutama ca 9 sekundit. Polnud ka võtta vajalikku lisakäiku kahjuks. Staadionipoolringil kuulsin selja tagant aina valjenevat jooksusammu, mille autor vana tuttav A. Kuleshov. See innustas ka end rohkem pingutama ja suutsin isegi miski lõpuspurdilaadse etteaste pakkuda ehk panin viimased jõuvarud mängu mõnikümmend meetrit enne lõppu. Sel korral edestasin Treeningpartneri jooksjat napi sekundiga. Ajad vastavalt 18:31,14 ja 18:32,11. Võidumaitseline neljas koht.

Esikolmik:

I 17:32,53 Argo Jõesoo

II 17:49,58 Taavi Tambur
III 18:22,06 Arvi Alamaa

Naiste arvestuses läks kaksikvõit Täppsportlastele - väledaim oli Kaia Lepik (17. koht ajaga 20:40,57 - ühtlasi uus naiste rajarekord), kellele järgnes Kristiina Verevmägi (22. 21:38,58). Kolmas koht kuulus Anne-Ly Palmile (24. 21:56,38).

Kokku oli osalejaid 78.

Millest reedel puudust tundsin, olid kaasaelajad, keda raja ääres põhimõtteliselt polnudki. Kontrast Raasikuga tuntav. Ühes kohas läks üritus kohalikele korda, teises aga näis, et peale jooksjate endi ja nende lähedaste too võistlus kedagi eriti ei kotigi. Samas, eks jooksutrass kulges ka mööda kõrvalisi teid ning linnasüdant ei läbinud. Pühadeaeg samuti.

Võistlus ise lihtne, ilma eriliste kellade-viledeta. Pesta ja riideid vahetada saab, valvega pakihoid olemas, rajamärgistus arusaadav, spordijooki-vett pakutakse. Kõik elementaarne on ühesõnaga tagatud, midagi ette heita pole. Kui, siis vaid ametlik rajapikkus kaheldav.

Kuna autasustamisele asja polnud, siis jõudsin oma raske kandamiga kenasti ka bussi peale, mis mind mu kodukülla nimega Vahakõnnu, kus suurema osa oma lapsepõlvest veetsin, viis. Kusjuures, elasime vanas mõisa(abi?)hoones, mille juured ulatuvad väidetavalt aastasadade taha. Täpsemalt loe SIIT! Läksin sugulastele külla maale rahu, rohelust ja vaikust nautima. Mind ikka tõmbab looduse poole, maakas jääb maakaks. Eks see linnaelu hakkab vaikselt juba ka ära tüütama. Akusid peab aeg-ajalt laadima. Linnakäras seda ei tee... Reedel käisingi metsas kondamas, lootsin ka metsmaasikaid ja seeni leida, kuid tutkitki. Vara veel. Vähemalt siin kandis. Mujalt, lõuna poolt, kuulsin, pidavat juba ühtteist metsaande leiduma.
Kunagine kodukoht, nüüdseks juba renoveerituna uue mõisahärra omandis. Foto: Erakogu
Meite väike jaaniistumine toimus laupäeval. Vihmast ei pääsenud, kuid õnneks onu initsiatiivil ja eestvedamisel ehitasime reedel kiirelt ühe katusealuse puitmaterjalist, mis vanast majakatuse konstruktsioonist, seoses katusevahetusega, alles jäi. Mina ja tädi olime abitööliste rollis, onu dirigeeris nagu Jeltsin oma hiilgeaegadel. :) Taaskasutamise ehe näide!
Veidike vajab veel viimistlemist, kuid otstarbe täitis ära. Foto: Erakogu
Muusika mängis, tantsu vihuti, head-paremat pugiti end kõrimulguni täis, üle lõkke hüpati, vihma sadas, sääsed olid. Mõtlesime naljatades, et peab suures hädas, mil rohkem hääd kraami sisse ei mahu, vanadelt roomlastelt eeskuju võtma. Ehk kui rohkem pugida ei jõua, siis näpud kurku ja hiljem jätkab söömisorgiat samas vaimus. Oh aegu ammuseid. :D Ühesõnaga, täitsa tavalised Jaanid. :)

Külma sai kontidest välja. Foto: Erakogu
Et ikka kõhus lihakraami ja keelekaste jaoks ruumi jaguks, tegin õhtul koduradadel ühe rahuliku 11,74 km jooksu, mis muuhulgas viis mind ka Purkusse, kust oma kooliteed alustasin. Seda kõike muidugi vihmasajus. Usun, et paljud möödasõitnud autojuhid imestasid, kes too hull sellisel ajal ja taolise ilmaga jooksmas on. Jaanipäeval ma polegi varem jooksnud, jälle linnuke kirjas. :D
Kunagine külakool eestvaates. Foto: Erakogu
Koolimaja pargist pildistatuna. Foto: Erakogu
Paras ports nostalgiat!

Lõpetuseks juulikuised võistlused, kust mind leida võib:

02.07 Tartu Vägilase Jooks
08.07 36. Jooks Ümber Pühajärve 10,7 km

15.07 Pajusi Mudajooks
22.07 Viking Line Võsu Südasuve Maraton 7,7 km
29.07 My Fitness Madness Final Race 5 km
30.07 4. Suvejooks Ümber Saadjärve 17,7 km


Kuidas teie pühad möödusid?

2 kommentaari:

  1. Hea et suutsime nt M.Tamm edestada. Viimased 600m 2.59min/km. Kohtume augustis. Südasuvel ma jooksen 21. Edu sulle lühemal rajal.

    VastaKustuta
  2. Sama meelt, et linnast peab vahel välja saama. Päris magus võit võis jooksurajal olla. Tubli töö!
    Jaanidel ikka palju head ja paremat süüa ning väike jooksuots ka sinna vahele.

    VastaKustuta